БЛОГ

Добрите мазнини

Всеки, който се е борил с излишните килограми, знае, че тялото умее да складира мазнини на най-различни местенца, но най-вече по бедрата, ханша и корема.

Ето защо, дори да се храните само с оризови кексчета и моркови, организмът ще преобразува неизгорените въглехидрати в триглицериди - формата, под която се съхраняват мазнините.

Тялото обаче не може да произвежда някои видове мастни киселини, съставните елементи на мазнините, които са изключително важни за здравето.

Затова чрез храната трябва да доставяме на организма необходимите му есенциални мастни киселини, които се съдържат основно в рибата и растителните мазнини и спадат към по-общата група на полиненаситените мазнини.

Друга категория ненаситени мазнини са мононенаситените, без чиято консумация ще оцелеете, но едва ли ще сте толкова здрави и дълголетни като хората, които редовно ги приемат.

МАЛКО ХИМИЯ: Наситените и ненаситени мазнини се различават по своята химична структура. Всички те съдържат в молекулата си въглеродни, водородни и кислородни атоми.

При наситените мазнини въглеродните атоми са свързани помежду си само с единични (прости) връзки и с максимален брой водородни атоми т.е. молекулата е "наситена" с водород.

Тази структура е много стабилна и трудно се разрушава.

Мазнините са в твърдо състояние на стайна температура и имат основно животински произход (месо, яйца, мляко и млечни продукти).

В молекулата на ненаситените мазнини въглеродните атоми се свързват помежду си и с двойни (сложни) връзки и от там с по-малко на брой водородни атоми т.е. молекулата е "ненаситена" с водород.

Тези молекули са по-нестабилни и лесно се преработват от организма.

Мазнините са течни и се извличат от риба, ядки, семена и др.

Ако в молекулата на ненаситената мазнина има една сложна връзка, мазнината се нарича мононенаситена, а при повече сложни връзки - полиненаситена.назад