БЛОГ

Колко полезни са суперхраните?

Суперхраните все повече се превръщат в мания за хиляди хора по света. Свидетели сме как наши приятели и познати започват да ги консумират ежедневно, в големи количества и с убеждението, че се хранят много здравословно.

А дали е така? Тепърва следва да бъдат доказани всички потенциални ползи за здравето.

Наричат се суперхрани, защото съдържат полезни хранителни вещества в много по-големи количества от други храни. Освен това се смята, че притежават и уникални здравословни качества. Винаги е имало храни, които могат да бъдат определени като полезни, както и други – като не толкова.

Една от най-популярните и емблематични суперхрани е семена от Чиа. Неясни семена с древна история, идващи от Централна и Източна Америка, в които се съдържа голямо количество Омега-3. Чиа семената също така придобиват и странна гелообразна форма, когато се смесят с течности, което означава, че може да се използват за сгъстяване на напитки или дори за направата на странни желета. Всъщност могат да се използват и смесват почти със всеки продукт, тъй като нямат вкус.

Ползи за здравето: Омега-3 мастните киселини се съдържат и в рибата, и една средиземноморска диета, включваща риба, изглежда като доста здравословен начин на хранене. В 100 гр. чиа семена се съдържат 17 гр. омега-3, което е голямо количество - около осем пъти повече от това в сьомгата. Но омега-3 в чиа семената не са същите като тези в рибата и организмът ни транформира по-неефикасно тези от чиа семената, околкото тези от рибата. Чиа семената също така са и много калорични. В 100 гр. се съдържат 486 калории, почти колкото в бигмак. Освен това за какво ни е да приемаме толкова омега-3?

Рибата със сигурност е много полезна, като помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е рибата да се яде два пъти в седмицата. Доказателствата за омега-3, намирани на други места, са неясни, а и малко са тези, за които има потвърждение, че са полезни за здравето, специално тези, от чиа семената.

Някои храни, които се консумират от векове и са изследвани многократно, действително притежават качества, според които могат да бъдат определени като здравословни.

Синята боровинка, например, е популярна с високата концентрация на антиоксиданти, които възпрепятстват развитието на ракови клетки. А антиоксидантите, от своя страна, са молекули, които предпазват клетките от свободни радикали, натрупващи се в организма чрез цигарен дим, алкохол и други вредни вещества.

Други здравословни ползи са открити в плодовете на акай бери и нар, тъй като и те са богат източник на антиоксиданти.

Различни проучвания сочат положителния ефект на сока от нар за намаляване на кръвното налягане при здрави хора в краткосрочен план.

Смята се, че цвеклото влияе благоприятно върху здравето на сърцето, а какаото има подобно въздействие, тъй като влияе положително върху кръвното налягане и подобрява еластичността на кръвоносните съдове заради съдържащите се в него флавоноиди (съединенията, отговорни за горчивия вкус на какаото).

Сьомгата и други мазни риби влизат в списъка на суперхраните, заради високото съдържание на омега 3 мастни киселини, които доказано намаляват риска от проблеми със сърцето при хора с висок риск.

Специалисти твърдят, че местната храна е най-полезна за нашето тяло, тъй като точно тя съдържа онези елементи, от които се нуждае местното население. А кои са те, зависи от климата, географския релеф, състава на почвата, водата и много други особености.

Поради това мнозина избират да консумират храни, характерни за нашите ширини, не само за да насърчават българското производство, но и защото смятат, че към тях са по-приспособени. По тази причина организмът усвоява полезните им вещества по-лесно, отколкото тези във вносните продукти, които идват от другия край на света.

Шипка, вместо годжи бери или кои са българските суперхрани?

В България мнозина смятат тученицата за плевел. Плевел, ама колко да е плевел, след като съдържа 3 пъти повече омега-3 мастни киселини от рибата и 7-8 пъти повече витамин C от цитрусите? Тученицата помага за подобряване на зрението, лекува диабет , предпазва от инфаркти , от рак и затова в много страни е култивирана и се продава по-скъпо и от гроздето. Има я почти във всеки селски двор.

Просото може да замести киноата. Двете култури, освен че си приличат чисто визуално се доближават и по съдържанието на фибри и белтъчини. Цената на едните зрънца обаче и почти космическа в сравнение с тази на другите. В полза на родното просо, което е култивирано по нашите земи преди повече от хиляда години, е и съдържанието на силиций в него – то е абсолютният първенец сред всички познати житни култури.

Копривата е също така мощно средство за предпазване от заболявания. Съдържа десетки полезни хранителни вещества и витамини.

Всяко едно от трите растения може да съперничи с водораслото спирулина. Тя съдържа калий , желязо , магнезий , цинк , манган – все елементи, които има и в тях. Освен това спирулината на прах има извънредно неприятен вкус, а с една копривена чорба или салата от сочна тученица може да си доставите истинско гастрономическо удоволствие. Бобът е супер храна от векове насам.

Бобът никога не присъства в разговорите за здравословна храна, да не говорим пък за класациите за супер храни. И търпеливо чака отново да му обърнем внимание. Във вкусните зрънца се съдържат повече белтъчини, повече желязо, повече калций и повече калий, отколкото в киноата. В същото време има по-малко калории, по-малко въглехидрати и по-ниска цена.

На всеки пет години Световната здравна организация излиза с препоръки за здравословно хранене, базирани върху проучвания и изследвания от специалисти по храненето. Такава е препоръката и тази година, но за пръв път се препоръчва традиционното хранене като най-подходящо за здравето ни. И това е логично, нашият организъм усвоява най-добре тези храни, които са консумирали предците ни. Защото сме наследили техните гени, метаболизъм, ензими.

Човешкото тяло работи най-добре, когато лесно, без особени усилия, преработва познати храни. Местните храни съдържат онези елементи, от които се нуждае местното население.

Сподели или коментирай, ако ти е харесала статията.назад