БЛОГ

4 ключови грешки при избор на диета и как да ги избегнем

Ако си от хората, които си казват: "Трябва да отслабна за ваканцията или сватбата", ако всеки ден се качваш на кантара или си с фикс идеята, че искаш да станеш като някоя звезда, то горещо ти препоръчвам да прочетеш статията.

Съществуват много видове диети: нисковъглехидратна, кето диета, 90 дневна, гладуване и безброй много лъжливи реклами за различни хапчета и средства за бърза загуба на тегло.

Обикновено те дават добри резултати в началото или поне, докато ги спазваш. След това знаеш какъв е резултата.

Затова тук ще се спра на четирите основни грешки, които е добре да избягваш, когато избираш поредната диета.


Грешка №1  ИЗБИРАШ АГРЕСИВНА ДИЕТА С МНОГО ОГРАНИЧЕНИЯ

Най-често срещаната грешка се допуска, когато искаш да отслабнеш бързо и предприемаш драстична диета. Мислиш си, че като се подложиш на глад ще отслабнеш веднага. Хапваш по едно яйце или една ябълка на ден и очакваш след седмица дрехите ти да са с два номера по-малки.

Когато приемаш толкова малко калории, организмът забавя метаболизма си. Това означава, че тялото ти започва да гори калории по-бавно и по-малко, за да складира енергия. То не позволява изгарянето на мастни депа, които са източник на тази енергия.
И освен това, щом диетата приключи, тялото ти продължава да изгаря по-малко калории и затова доста бързо връщаш теглото си.

Експертите от  Натур Хаус съветват:

1. Не гладувай! Подбирай такива диети, в които няма продължително гладуване. Организмът се нуждае от множество полезни хранителни вещества, така че не го лишавай от тях, подлагайки го на изтощителен глад. Това може да доведе до сериозни негативни последици върху здравето ти.

2. Избери да следваш балансирана диета! Тя трябва да включва и трите хранителни групи - мазнини, белтъчини и въглехидрати. Все повече диетолози с тревога говорят за разпространените и модерни еднокомпонентни (моно) диети. Те залагат на хранене само и изключително с един или няколко продукта и са подходящи за пречистване и кратък срок на спазване.

3. Мери най- вече обиколките, а не теглото! Топенето на мазнини не може да става с бързи темпове. Бързите и лесни победи са с лъжлив резултат. Те се дължат на дехидратация и  сваляне на мускулна маса. Мастните депа се изгарят трудно и е необходимо да се потрудиш и поизпотиш.

4. Препоръчваме да сваляш не повече от 0,5 – 1,5 кг на седмица

 

Грешка №2  ПОСТАВЯШ СИ НЕРЕАЛИСТИЧНИ ЦЕЛИ  И СРОКОВЕ

Всички знаем, че отслабването не е бърз процес и не може да се случи за един ден, но някои хора очакват именно това. Много от тях искат за няколко дни или седмица да видят резултати и тялото им да започне да изглежда, така както искат. Резултатите обаче започват да си личат едва след няколко месеца. Не трябва да те обезкуражава факта, че промяната не става толкова бързо, колкото на теб ти се иска.

Ако си поставиш за цел да отслабнеш 20 килограма за една седмица, това е невъзможна мисия. Реалистичната цел е от жизненоважно значение за една успешна диета. По-добре си постави за цел да отслабнеш с 2 килограма и когато видиш, че всъщност си свалила три, това ще ти подейства мотивиращо.
Ако си на диета и свалиш 2 килограма през първата седмица, вместо да се радваш на успеха, е твърде вероятно да се обезкуражиш, поради факта, че не си постигнала поставената цел.

Експертите от  Натур Хаус съветват:

1. Постави си реални цели, които да следваш последователно, за да не бъдеш разочарована или демотивирана.

2. Ако не си сигурна колко килограма трябва да свалиш, консултирай се с диетолог.

3. Не прави грешката да вярваш на някой, който ти казва: „С тази диета за 1 месец ще свалиш ХХ килограми”. Това никой не може да го каже с точност.

4. Πpeди дa ce изĸyшиш oт диeтa зa бъpзo oтcлaбвaнe пoмиcли ĸoлĸo дългo мoжe дa издъpжиш caмo нa диeтa c плoдoвe, чaй и мeд. Бъpзoтo oтcлaбвaнe вoди дo йo-йo eфeĸт и нocи ĸpaтĸoтpaйни peзyлтaти, a ти не се нуждаеш от това.

 

Грешка №3  ОТКАЗВАШ СЕ СЛЕД ПЪРВОТО ЗАТРУДНЕНИЕ

Как постъпват повечето хората? Започват с голямо желание дадена диета и в началото постигат прилични резултати. Но болшинството жени признават, че се отказват от диетата на осмия ден. Независимо от мотивацията за започване, диетата продължава малко повече от седмица.

Ако наистина си сериозна в желанието си да отслабнеш е важно да не позволяваш на трудностите да те разколебаят. Това, че веднъж си се подала на изкушението да си хапнеш от любимия си шоколад не значи, че пак ще го направиш. Остави миналото зад себе си и гледай напред.

Не бързай! Отслабването не е кратък процес, тъй че не губи кураж, ако резултатите не идват толкова бързо, колкото на теб ти се иска. Стриктно спазвай начертания си план и се придържай към него. Следи внимателно теглото си, не се отчайвай и дори и да няма резултат не прибягвай до гладуване или драстични диети за отслабване.

Експертите от  Натур Хаус съветват:

1. Избирай прости и лесни за спазване правила и менюто, за да може да ги следваш дълго.

2. Придържай се към диети с по-гъвкави правила. Такива, които ти дават насоки как да планираш храненията си за деня, как да ги приготвяш, как да прецениш "на око" количествата, които са ти нужни на едно ядене.

3. Избирай диета, която прилича повече на начин на живот, отколкото на строг и лишаващ режим. Подходящият за нас здравословен начин на хранене не може да се спазва за малко и после пак да се върнем към вредните навици. Трябва да го превърнем в начин на живот.

4. Не се тегли всеки ден, тъй като стъпването на кантара всеки ден води до разочарования. Така или иначе, ежедневното теглене дава погрешна информация. Не си причинявай този допълнителен стрес. Един път на седмица е най-добрият вариант да се качваш на кантара, за да видиш реалното си тегло.

 

Грешка №4  СЛЯПО КОПИРАШ ДИЕТА, КОЯТО НЕ Е ЗА ТЕБ

В желанието си за бързо отслабване често хората се хвърлят към копиране на всякакви диети. Диета на Атанас Узунов,  диета на Ваня Червенкова, диета на Дюкан , палео диета, високо-мазнината диета и много други. Колкото хора, толкова и диети.

Може да си намерила най-добрата диета, писана от най-известният диетолог или нутриционист, но за теб тя да не бъде резултатна. Причината е, че режимът е писан за някой друг с различно от твоето тегло, подготовка,  генотип и още куп въздействащи фактори.

Диетата на приятелката ти може да не работи при теб. Може да се окаже, че близък или член на семейството е имал добри резултати от някоя диета, докато за теб почти няма ефект.
Не забравяйте, че тялото на всеки ще реагира по различен начин на диета.

Експертите от  Натур Хаус съветват:

1. Запитай се дали се чувстваш добре, когато спазваш конкретна диета. Или се чувстваш раздразнителна, отпаднала и уморена за дълъг период от време. Ако страдаш от липса на концентрация може би този режим не ти понася.

2. Не очаквай трайни резултати от шоколадови диети и диети с бисквитки и сладолед, колкото и да ти ги препоръчва някой.

3. Ако имаш сериозни стомашни проблеми, може суровите плодове и зеленчуци и много фибри да не ти понасят. Тогава трябва да предпочетеш по-малко агресивни за стомаха храни - приготвени на пара, например.

4. Усети сама кога се чувстваш добре, опознай себе си и избери най доброто за теб!


Ние от Натур Хаус знаем кое е най-доброто за теб, защото се съобразяваме с твоята възраст, здраве, начини на живот и професия.

Диетологичният специалист те обучава как да са храниш и едновременно с това да отслабваш. Съветите на експерта са важни не само по време на отслабването, но и след неговото приключване, когато е необходимо да задържиш постигнатите резултати, за да се предотврати „йо-йо” ефекта.

Позвъни на 0895 77 55 93, за да запишеш своя час за безплатна диетологична консултация по телефона, ако се нуждаеш от помощ.

Натур Хаус знае как да ти помогне!назад