БЛОГ

9 изумителни ползи от консумацията на кайсии

Кайсиите са костилкови плодове, известни още като арменски сливи. Кръгли и жълти, те приличат на по-малка версия на праскова.

Те са изключително хранителни и имат много ползи за здравето на очите, кожата и червата.
Този вкусен плод е пълен с витамини, фибри и антиоксиданти.

Ето кои са 9-те изключителни ползи здравето, които ни дават кайсиите.

Полза №1 Много хранителни и с ниско съдържание на калории

Кайсиите са изключително  питателни и съдържат много основни витамини и минерали.
Само 2 пресни кайсии (70 грама) на ден са богат източник на мощни антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в тялото ти.

Най-добре е да се наслаждаваш на кайсиите цели и необелени, тъй като в обвивката им има голямо количество фибри и хранителни вещества.

Кайсиите са с ниско съдържание на калории и мазнини, като същевременно са отличен източник на витамини А и С.

 

Полза №2  С високо съдържание на антиоксиданти

Кайсиите са чудесен източник на много антиоксиданти, включително бета каротин и витамини А, С и Е.

Нещо повече, те съдържат флавоноиди, за които е доказано, че предпазват от болести като диабет и сърдечни заболявания.

Флавоноидите неутрализират свободните радикали (вредни съединения, които увреждат клетките ти и причиняват оксидативен стрес). Оксидативният стрес е свързан със затлъстяването и много хронични сърдечни заболявания.


Полза №3  Подобряват здравето на очите

Кайсиите притежават множество съставки, които са от съществено значение за здравето на очите, вкл. витамин А и Е.

Витамин А играе жизненоважна роля за предотвратяване на нощна слепота, докато витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който навлиза директно в очите ти, за да ги предпази от увреждания, причинени от свободните радикали.

Междувременно бета каротинът, който придава на кайсиите техния жълто-оранжев цвят се превръща във витамин А в организма. Това е от съществено значение за зрението, както и за цялостното здраве.

Други важни кайсиеви каротеноиди включват лутеин и зеаксантин. Тези важни пигменти се намират в лещите и ретините на очите ти и те предпазват от вредните ефекти на свободните радикали.


Полза №4  Подобряват здравето на кожата

Яденето на кайсии може да е от полза за кожата ти.

Основните причини за появата на бръчки и увреждания на кожата са фактори на околната среда като слънце, замърсяване и цигарен дим.

Нещо повече, изследванията показват пряка връзка между ултравиолетовата (UV) светлина, слънчевите изгаряния и риска от меланом (смъртоносна форма на рак на кожата).

Можеш да се пребориш с някои от тези увреждания на кожата чрез здравословна диета, богата на антиоксиданти, която кайсиите осигуряват.

Витамините С и Е, които се намират в този плод, могат да помогнат на кожата ти. По-специално, витамин С предпазва от UV увреждания и замърсители на околната среда, като неутрализира свободните радикали .

Освен това този витамин помага за изграждането на колаген, който придава на кожата ти сила и еластичност. Диета с високо съдържание на витамин С може да помогне на кожата ти да се излекува от UV увреждания и да предотврати появата на бръчки.

Бета каротинът може да предпази от слънчеви изгаряния. Разбира се, че трябва да използваш слънцезащитен крем,  но яденето на кайсии може да предложи допълнителна защита.

 

Причина №5  Подобрява здравето на червата

Една чаша (165 грама) нарязани кайсии осигурява 3.3 грама фибри. Кайсиите са с особено високо съдържание на разтворими фибри, което е важно за поддържане на здравословни нива на кръвна захар и холестерол.

Освен това фибрите забавят движението на храната през храносмилателния ти тракт и захранват с полезни бактерии червата. По-здравословният микробиом на червата е свързан с по-нисък риск от затлъстяване.

 

Причина №6  Високо съдържание на калий

Кайсиите са с високо съдържание на калий - минерал, който служи и като електролит. В тялото той е отговорен за изпращането на нервни импулси и регулирането на мускулните съкращения и баланса на течностите.

Тъй като калият работи в тясно сътрудничество с натрия, за да поддържа баланса на течностите, адекватният прием може да помогне за предотвратяване на подуване на корема и поддържане на здравословно кръвно налягане.

 

Полза №7   Хидратира тялото

Подобно на повечето плодове, кайсиите са с естествено високо съдържание на вода, което помага за регулиране на кръвното налягане, телесната температура, здравето на ставите и сърдечната честота.

Тъй като повечето хора не пият достатъчно вода, яденето на пресни плодове може да ти помогне да постигнеш ежедневните си нужди.

Ако си дехидратирана, обемът на кръвта спада, принуждавайки сърцето ти да работи по-усилено, за да изпомпва кръв.

Нещо повече, яденето на кайсии може да бъде лесен начин за попълване на загубата на вода и електролити след упражнения, тъй като този плод съдържа високи количества вода и калий.

 

Полза №8  Защитава черния ти дроб

Предполага се, че кайсиите могат да помогнат за предпазване на черния дроб от оксидативен стрес, причинен от прием на алкохол. Поради високото им съдържание на антиоксиданти кайсиите могат да бъдат полезни в предотвратяване на увреждането на черния дроб.

 

Полза №9  Лесно се съчетават с ежедневното ти меню

Както пресни, така и сушени кайсии служат за бърза и вкусна закуска или лесно допълнение към любимото ти ядене. Можеш  да ги добавиш към храненията  си по различни начини като:


• размесени с гранули
• свежи като закуска
• нарязани на ситно и добавени към кисело мляко или салата
• използват се в конфитюри, консерви и соли
• задушени на бавен котлон с пилешко или говеждо месо
• добавят се към десерти като пайове, торти и сладкиши

В повечето рецепти кайсиите могат да се използват като заместител на праскови или сливи.

И свежите и сушени кайсии са широко достъпни. Можеш да ги ядеш самостоятелно или да ги добавиш към любимите си ястия или десерти.

Други полезни и интересни статии може да намериш на сайта ни www.otslabnizdravoslovno.com

Източник: healthline.comЗапиши си час за консултация тук

Име,фамилия
Ел.поща
Телефон

Напиши ни желаните от теб дата и час

назад