БЛОГ

5-те най-опасни последици от рязкото отслабване и как да ги избегнем?

Заради лошата храна и все по-заседналия начин на живот, започваме неусетно да трупаме килограми. Появява се нуждата да отслабнем.

Искаме да изглеждаме добре и бързо да влезем във форма. Мечтаем за по-елегантна и стегната фигура.

Искаме бързи резултати, затова много често пренебрегваме рисковете от рязкото отслабване.То е сериозен шок за здравето и застрашава нашия организъм.

Учени са стигнали до извода, че ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни килограми, това може да съкрати живота им!

Тук ще ти разкрия 5-те основни риска при драстично сваляме на килограми.


Риск №1  Йо-йо ефект на връщане на предишните килограми

Организмът ни е програмиран да устоява на гладуването и когато е лишен от храна, ,,включва” защитните си функции.

За да се предпази от недостига, той изразходва много по-малко енергия.

След приключване на диетата, ако не сме променили хранителните си навици, организмът ни не само наваксва ограниченията си, но и вместо да изразходва излишъците, започва да ги складира, за да се подсигури.

Така, с течение на годините килограмите не само, че не изчезват, но и се увеличават, без да успеем да противодействаме. 

Експертите са единодушни, че йо-йо ефекта е не по-малко вреден за организма от наднорменото тегло.

Скоростното слабеене ще навреди на здравето ти не по-малко от затлъстяването. Отделените разградени токсични продукти на стопените мазнини, за да бъдат изхвърлени с урината, натоварват отделителната система (бъбреците). Ако килограмите се върнат, повторното изхвърляне на токсични вещества, би затруднило работата на черния дроб и бъбреците и крие здравословни рискове. 

Йо-йо ефектът води също до загуба на мускулна маса, депресивни състояния, увеличава риска от диабет, забавя метаболизма и т.н.

 

Риск №2  Кожни проблеми и косопад

При рязко отслабване кожата може да се нацепи, да увисне, да стане сива и некрасива.

Когато напълняваш, кожата ти се опъва и пораства. Когато искаш да отслабнеш, тя отново трябва да се свие, а това е стрес за нея. Ако сваляш малко килограми, вероятно няма да имаш проблеми с кожата.

Но ако искаш да свалиш повече, очаквай, че тя може да промени вида си. Кожата ти може да увисне и се появяват стрии в зоната на паласките, долната част на корема, гърба, а при някои жени може да се появят и на гърдите.

При много жени и мъже се наблюдават косопад, отслабване на структурата на косъма, начупване и изтощена коса.

Причината за това отново се крие в диетичния режим, с който се постига бързо отслабване.

Липсата на достатъчни източници на протеин, води до нарушаване структурата на косата.

Падането й и е в резултат на намалено количество калций и магнезий. А изтощаването й е поради липса на витамини.

 

Риск №3  Репродуктивни проблеми – нередовен сън и менструация

Строгите диети са заплаха за репродуктивното здраве, особено при младите момичета.

Ударното отслабване и недостатъчното въвеждане на витамини и минерали водят до забавяне на менструацията, прескачане на цикъла или намалено менструално кървене.

Рязката загуба на килограми може временно да прекрати цикъла поради дефицит на естроген и прогестерон. Лекарите алармират, че строгите диети може да лишат жената от способност да зачене за доста години.

 

Риск №4  Нарушения в основни органи и системи на тялото

Един прекомерен прием на протеини, но недостатъчно въглехидрати може да доведе до загуба на калций в костите и увреждане на бъбреците от излишък на азот, натрупан в кръвта.

Те също могат да причинят умора и виене на свят, поради липсата на въглехидрати (глюкозата е предпочитан източник на енергия от организма).

В допълнение, това може да доведат до загуба на течности и електролити, които са причина за дехидратация и повишаване на холестерола и триглицеридите, сърдечносъдови рискови фактори.

В някои случаи, когато бързото намаляване на тегло се дължи на строга диета е възможно човек да се разболее от анемия. Причината за това е неправилното хранене и намаления приток на желязо към организма.

Анемията се лекува много трудно и бавно. Ако решиш да използваш диета за бързо отслабване е добре да включиш в нея повече източници на желязо като: спанак, коприва, зелена салата и пр. Това е много важно.

При ниско калорична диета се губи тегло за сметка на мускулна маса и висцерални протеини (които са част от жизнено-важните органи като сърце, бъбреци), има риск от повишено кръвно налягане и сърдечни аритмии.

 

Риск №5  Нервни разстройства

Лекарите твърдят, че диетата е стрес, който води до непрестанно напрежение, отключва вманиачаване в храната, води до вътрешни разстройства.

Рязкото отслабване може да доведе до промяна в настроенията, депресивни чувства, отпадналост, световъртеж, шум в ушите.

Ударното сваляне на тегло не е свързано с разграждане на мастна тъкан в депата, а главно на нервна и мускулна тъкан.

Появяват се липса на концентрация, нарушения на съня, паметта и сърдечния ритъм.

 

Понякога в желанието си да изглеждаме добре, изпадаме в крайности, които могат да се отразят негативно на най-ценното ни, здравето.

Рискът от ударното отслабване за всеки човек е индивидуален и се обуславя от здравословното му състояние и уникалните му метаболитни и генетични особености.

Препоръчително е преди да започнеш определен хранителен режим, първо да се посъветваш със специалист-диетолог.

Хранителният баланс е основен стълб за оптималното здраве. Ето защо, диетите винаги трябва да бъдат провеждани под контрол и от хора с достатъчни познания.

 

Хранителните режими в Natur House са балансирани и включват трите хранители групи - мазнини, протеини и въглехидрати.

Ако искаш да отслабнеш трайно, здравословно и с по-малко усилия виж какво включва 3-месечната програма на Natur House

Тя е помогнала на над 5 млн. жени и мъже по света да променят своите хранителни навици, да достигнат своето идеално тегло и да го задържат.

 

Ако изпитваш колебания и имаш въпроси, запиши своя час за опознавателна среща с експерт по хранене на Natur House във формата по-долу.Запиши си час за консултация тук

Име,фамилия
Ел.поща
Телефон

Напиши ни желаните от теб дата и час

назад