БЛОГ

Защо жените отслабваме по-трудно от мъжете?

Когато двойка, мъж и жена, започнат да отслабват заедно, се вижда че мъжът губи тегло по-бързо и по-лесно, отколкото жената. Независимо, че ядем едно и също и спортуваме заедно мъжът успява по-лесно да свали килограми, докато за нас – жените са необходими много повече усилия и време, за да се лишим от излишното тегло.

Сигурно вече си се питала защо това е така.

Основната причина се крие в различната физиология и хормоните.

Основата биологична функция на жената е репродуктивна, да се грижи за децата и домакинството, да бъде майка. Докато ролята на мъжа е да се осигури прехраната и сигурността на семейството. От тук произлизат и различията във физиологията между двата пола.

Различни са и нивата на двата основни полови хормона тестостерон и естроген. И двата пола синтезират тези хормони, но в различно съотношение.

Мъжът притежава повече тестостерон, който е отговорен за по-голямото количество мускулна маса. За разлика от мастната тъкан, мускулите постоянно изискват енергия и затова мъжете губят тегло и изгарят мазнини по-бързо от жените.

Повечето мускули означават по-бърз базов метаболизъм, или казано с други думи – мъжете горят повече калории, дори когато лежат на диван пред телевизора.

Благодарение на по-бързия си метаболизъм, мъжкото тяло много бързо се повлиява от спазването на диета. В изследване се посочва, че при едновременно спазване на едни и същи утвърдени диети за 2 месеца, мъжете губят два пъти повече килограми и три пъти повече мазнини, в сравнение с жените.

При нас, жените хормонът естроген е в по-високи количества. Притежаваме повече мазнини, които ни помагат при износването на децата. Мускулната ни маса е по-малко и нейното натрупване става по-трудно и с повече усилия.

Освен това хормоните ни влияят в по-голяма степен отколкото при мъжете. Ние жените напълняваме основно в два периода – на полово съзряване и климакс. 

Ежемесечният цикъл и бременността са също критични за нашето тяло. Хормонът прогестерон, който се произвежда в по-големи количества при жените предизвиква глад и създава чувство за сънливост, което води до увеличаване на теглото.

Друга съществена разлика са хранителните предпочитания на двата пола.

Проучванията показват, че по-голямата част от мъжете предпочитат обилна храна и обикновено прекаляват с калориите, животинските продукти и алкохола.

За разлика от жените, които често се спират на простите въглехидрати – тестени продукти, захарни изделия и сладкиши.

Жените притежават лошия навик да се обръщат към храната, когато се борят с негативни емоции. Понякога може да откриеш, че се храниш изключително нездравословно, само защото си тъжна или нервна.

В такива случаи обърни внимание на хранителни си навици и прави разликата в това, дали наистина си гладна или емоционална причина възбужда твоя апетит. Добре е да си водиш дневник на храните и да записваш моментните емоции или чувства в него през целия ден. Препоръчително е да си намериш занимание, което ще разсее мислите ти от текущия проблем и магнетизма към шоколада в подобни моменти.

И след като се запозна с основните фактори, поради които ние, жените отслабваме по-трудно от мъжете вярвам, че това ще ти помогне да приемеш природата си, да не се отчайваш и да избереш най-правилния начин за справяне с излишните килограми.

Мисията на Натур Хаус е да промени хранителните навици на своите клиенти, да им помогне да достигнат своето идеално тегло и да го задържат.

Повече за Метода Натур Хаус може да прочетеш тук.Запиши си час за консултация тук

Име,фамилия
Ел.поща
Телефон

Напиши ни желаните от теб дата и час

назад