БЛОГ

Как гроздето и ти помага да бъдеш по-здрава?

Гроздето и особено червеното грозде съдържа ресвератрол, съединение, което е много полезно за здравето.

Гроздето е богато на калий и редица витамини и други минерали. Подобно на други плодове и зеленчуци, то е добър източник на фибри и вода.

Гроздето е подходящо за хора с диабет, стига да е отчетено в диетичния план.

Антиоксидантите и други хранителни вещества в гроздето го правят особено здравословно.

Ето основните ползи за здравето от консумацията на грозде:

Полза №1  Предотвратява или забавя растежа на рака

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът. Намира се в ципите на червеното грозде.

Лабораторни проучвания предполагат, че ресвератролът може да забави или предотврати растежа на тумори в лимфата, черния дроб, стомаха, гърдата, дебелото черво, рака на кожата и левкемията.

Ресвератролът присъства и в червеното вино. Важно е приемът на алкохол да бъде умерен - до едно питие на ден за жени и до две питиета на ден за мъже.

Друго естествено противовъзпалително средство в гроздето е флавоноидният кверцетин. Проучванията показват, че и това може да помогне за предотвратяване или забавяне на растежа на рака.

 

Полза №2  Поддържа здравето на сърцето

Смята се, че полифенолите в гроздето, като ресвератрол, имат антиоксидантно, понижаващо липидите и противовъзпалително действие, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Те намаляват кръвното налягане и риска от нередовен сърдечен ритъм.

Гроздето съдържа фибри и калий, които поддържат здравето на сърцето.

Високият прием на калий е свързан с намален риск от инсулт, защита срещу загуба на мускулна маса и запазване на костната минерална плътност.

 

Полза №3  Регулира кръвното налягане

Увеличаването на приема на калий може да помогне за намаляване на негативните ефекти от твърде много натрий в диетата. Гроздето има високо съдържание на калий. Това предполага, че те могат да помогнат за намаляване на ефектите на натрий при хора с високо кръвно налягане.

Фибрите са важни за поддържането на здрава сърдечно-съдова система, включително здравето на сърцето и кръвното налягане. Гроздето е добър източник на фибри.

 

Полза №4  Намалява риска от запек

Гроздето съдържа вода и фибри. Те могат да помогнат на хората да останат хидратирани, да поддържат редовното движение на червата и да намалят риска от запек.

 

Полза №5  Облекчава симптоми на алергии

Поради противовъзпалителните ефекти на кверцетина се предполага, че консумацията на грозде може да помогне за облекчаване на симптомите на алергии, включително хрема, сълзене на очите и уртикария.

 

Полза №6  Подходящо за хора с диабет

Относително високото ниво на захар в гроздето кара някои хора да се запитат дали са безопасни за хората с диабет.

Американската диабетна асоциация насърчава хората да консумират грозде и други плодове, стига количеството въглехидрати да се отчита като част от плана им за хранене.

Витамините, минералите и фибрите в гроздето ги правят здравословен начин за задоволяване на глада за сладко.

 

Полза №7  Поддържа здравето на очите

Гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за поддържането на здравето на очите. Смята се, че неутрализират нестабилните молекули, известни като свободни радикали.

По този начин те могат да намалят оксидативния стрес и увреждането на ретината и да помогнат за предотвратяване на катаракта и други състояния.

Лабораторните тестове предполагат, че ресвератролът може да предпази от различни очни проблеми, включително свързана с възрастта дегенерация на макулата, глаукома, катаракта и други.

 

Полезни съвета за включване на повече грозде във вашия хранителен режим:

  1. Нарежете гроздето наполовина и го добавете към пилешка салата.
  2. Направете плодов коктейл с прясно грозде, ананас, нарязани праскови и ягоди.
  3. Замразете гроздето и го изяжте като лека закуска или десерт в горещ ден.
  4. Изпийте чаша прясно грозде за бърза, 100-калорийна закуска

 

Рискове

  1. Група, известна като Работна група за околната среда (EWG), всяка година изготвя списък с плодове и зеленчуци с най-високи нива на остатъци от пестициди, известен като Мръсната дузина. Понастоящем гроздето е номер 8 в този списък. Купуването на органично грозде може да намали риска от излагане на пестициди.
  2. Бета-блокерите обикновено се предписват при сърдечни заболявания. Те могат да доведат до повишаване на нивата на калий в кръвта. Хората, които използват бета-блокери, трябва да консумират храни с високо съдържание на калий в умерени количества.
  3. Хората, които използват лекарства за разреждане на кръвта, трябва да говорят с лекаря си, преди да консумират големи количества грозде, тъй като ресвератролът може да увеличи антикоагулантното действие на тези лекарства, подобно на витамин К.
  4. Консумирането на твърде много калий може да бъде вредно за тези, чиито бъбреци не функционират напълно.
  5. Ако бъбреците не могат да отстранят излишния калий от кръвта, това може да бъде фатално.
  6. Когато пият вино, на жените се препоръчва да пият не повече от едно питие на ден, а на мъжете не повече от две.

 

Последни думи

Както червеното, така и зеленото грозде съдържат ресвератрол, но червеното грозде, и по-специално ципата му, съдържат повече.

По-добре е да се възползвате от ресвератрола, когато ядете грозде, вместо да пиете вино 

 

Стартирайте персонализирана програма за отслабване

Натур Хаус помага на жени, които искат да отслабнат здравословно.

Нашите експерти променят хранителните ти навици чрез безплатни седмични консултации, измервания и най-подходящите за теб натурални хранителни добавки.

Започни днес като си запишеш час за БЕЗПЛАТНА ПЪРВОНАЧАЛНА ДИЕТОЛОГИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ на 0895 77 55 93 или през формата за записване в сайта.

Източник: www.medicalnewstoday.comназад