БЛОГ

Добрите и лошите: Истината за мазнините и захарта

През последните няколко десетилетия диетичната индустрия води жестока война с мазнините, което кара потребителите да вярват, че намаляването на консумацията на мазнини е ключът към загубата на тегло.

Добре е обаче да знаеш, че не всички мазнини са нездравословни и че, от друга страна, много „здравословни храни с ниско съдържание на мазнини“ понякога причиняват повече вреда, отколкото полза в борбата за цялостното ти здраве.

Ако се разходиш из почти всеки супермаркет, непременно ще срещнеш безкраен набор от подозрителни „здравословни“ храни. Може да са с етикет „без мазнини“ или „намалено съдържание на мазнини“, но в действителност те могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Това, което диетичната индустрия не ни казва, е, че тези храни с ниско съдържание на мазнини обикновено са пълни с консерванти, добавки и допълнителна захар, предназначени да подобрят вкуса.

Добавената захар не само може да бъде по- вредна от мазнините, когато става въпрос за теглото ти, но може да засегне почти всички други аспекти на здравето.

Освен това, намалявайки приема на мазнини, всъщност може да елиминираш многото потенциални ползи за здравето, които здравословните мазнини могат да осигурят.

Много потребители се чудят - какво има по- негативен ефект върху здравето ни - мазнините или захарта?

 

ОТРИЦАТЕЛНИ ЕФЕКТИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА ЗАХАР

Доказано е, че захарта предизвиква възпаление, което всъщност е в основата на повечето заболявания.

Защо?

Поддържането на високи нива на възпаление в дългосрочен план е свързано с повишен риск от няколко хронични състояния, като сърдечни заболявания, диабет и автоимунни заболявания.

Последните изследвания също показват, че консумацията на добавена захар може да увеличи риска от рак. Има непряка връзка между захарта и риска от рак, най-вече поради факта, че затлъстяването увеличава риска от много видове рак.

Както може би вече знаеш, консумацията на захар също е свързана с по-висок риск от затлъстяване, инсулинова резистентност и метаболитен синдром, като всички те могат да увеличат риска от хронично заболяване.

Захарта е силно пристрастяваща, което може да направи почти невъзможно нейното отказване.

Защо?

Захарта стимулира освобождаването на допамин, невротрансмитер, който контролира центровете за възнаграждение и удоволствие в мозъка, като едновременно предизвиква множество симптоми на хипогликимия, когато накрая решите да намалите приема на захар.

Имай предвид:

Тези отрицателни ефекти върху здравето са ограничени до добавените захари, открити в преработените и нездравословни храни като печени продукти, сладкиши и безалкохолни напитки.

 

ДОБРИ ЗАХАРИ (И МАЗНИНИ)

Много здравословни храни като плодовете съдържат естествени захари, но те също така доставят множество важни микроелементи, както и фибри, които могат да забавят усвояването на захарта и да предотвратят всякакви потенциални отрицателни ефекти върху здравето.

Но докато добавената захар се смята за нездравословна, мазнините всъщност са изключително важна част от диетата и могат да съдържат дълъг списък от ползи за здравето.

 

ПОЛЗИ ОТ ЗДРАВОСЛОВНИТЕ МАЗНИНИ

Ненаситените мастни киселини, открити в храни като авокадо, зехтин и бадеми, всъщност могат да подобрят здравето на сърцето, да понижат нивата на холестерола и да облекчат възпалението.

Някои наситени мастни киселини като кокосово масло също могат да имат ползи за здравето и са свързани с по-добра мозъчна функция и повишено изгаряне на мазнини (ако се ядат според планирания прием на калории).

Увеличаването на приема на здравословни мазнини също може да забави изпразването на стомаха, като те кара да се чувстваш по-сита за по-дълго време, за да намалиш апетита и да увеличиш загубата на тегло.

Не всички мазнини обаче са еднакви.

 

НЕ ТОЛКОВА ЗДРАВОСЛОВНИ МАЗНИНИ

Докато мазнините, намиращи се в цели, непреработени храни като ядки, семена и масла, са пълни с важни микроелементи, мазнините, открити във високо преработените храни, никак не са полезни за вашето здраве.

Трансмазнините например се намират предимно в преработените храни, а хидрогенираните растителни масла са свързани с широк спектър от негативни здравословни състояния като сърдечни заболявания и диабет.

Избягвай и се придържай към по-здравословни източници на мазнини, за да помогнеш за оптимизиране на твоето здраве.

 

МАЗНИНИ СРЕЩУ ЗАХАР - ОТГОВОРА?

Най-здравословният и най-устойчив начин да подобриш здравето си е да направиш малки промени за по-здравословен избор.

Захарта е силно пристрастяваща и е свързана с редица неблагоприятни ефекти върху здравето.

Здравословните мазнини, от друга страна, са съществена част от диетата и всъщност могат да помогнат при отслабване, да подобрят здравето на сърцето и да намалят възпалението.

 

ЗАПОМНИ:

Дори ако някои мазнини се считат за здравословни, най-добре е да ги ядеш умерено, ако искаш да отслабнеш. Коригирането на приема на калории е от решаващо значение за отслабването, а мазнините, дори и здравословните, имат много калории.

Ако искаш да станеш най-здравословното си АЗ, изберай храни като:

  • кокосово масло
  • авокадо екстра върджин
  • зехтин
  • мазна риба
  • богати на хранителни вещества ядки и семена

Предлагам също да изключиш захарта от преработени храни, подсладени със захар сокове, енергийни напитки или газирани напитки и други нездравословни източници.

Ако все пак трябва да добавиш щипка сладост към любимите си печени продукти или напитки, избери естествени подсладители като:

  • суров мед
  • стевия
  • еритритол

Тези съставки не само могат да доставят малко допълнителен вкус, но също така съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които ги правят много по-добра алтернатива на обикновената, бяла, преработена захар.

Ако искаш да придобиеш здравословни хранителни навици, с които да постигнеш своето идеално тегло и да подобриш качеството си на живот, не се колебай да се обадиш на телефон 0895 77 55 93 и да запишеш своя час за БЕЗПЛАТНА диетологична консултация с експерт по хранене на Натур Хаус!назад