БЛОГ

Как да стана веган, без да навредя на здравето си?

Около 1 милиард души по света спазват вегетарианска или веганска диета. Причините включват защита на животните, околната среда и общото здраве.

Веган диетата е растителна диета, която избягва всички животински продукти и това са:

- Месо и месни продукти

- Риба и рибни продукти

- Мляко и млечни продукти

- Яйца

- Пчелен мед

Когато е направенa правилно, веганската диета е лесна, вкусна, разнообразна и най-доброто от всичко: здравословна!

Може би се чудиш дали можеш да отслабнеш след веганска диета. Яденето само на вегетарианска или веганска храна изглежда има по-голямо въздействие върху намаляването на теглото от диетите, които включват животински продукти.

Това обаче не трябва да е единствената причина да решиш да премахнеш животинските продукти от диетата си.

Хората, които ядат веганска храна, имат по-малък риск от развитие на диабет тип II, имат по-ниски нива на холестерол и по-нисък индекс на телесна маса от хората, които ядат животински продукти.

Важно е да знаем, че единствено животинският протеин е пълноценен протеин, т.е ни набавя пълния набор от всички есенциални ( незаменими аминокиселини).

Растителната диета е богата на цветни и свежи храни. Фокусът трябва да бъде върху разнообразието от храни, а не върху ограниченията в храненето ти, така че да ти осигури нужното количество протеини.

Чудиш се какво ядат веганите?

Плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, соеви продукти, ядки, масла и растителни мазнини.

И така, по някаква причина си решила да преминеш към веганска диета, но не знаеш как да започнеш?

За теб сме подготвили 6-те най-добри съвета за преход към веганство.

 

Съвет № 1:  СЪБЕРИ ИНФОРМАЦИЯ

Едно от най-важните условия за успешното преминаване към растителна диета е наличието на информация. Научи какви са твоите хранителни нужди, преди да започнеш. По този начин можеш да си сигурна, че получаваш достатъчно витамини, минерали и други хранителни вещества.

Когато започваш, може да е полезно да използваш хранителен дневник, за да видиш дали ядеш всички микро- и макронутриенти, които са ни необходими за здравословна веганска диета.

Добре е да знаеш:

Ако ядеш балансирана растителна диета с много разнообразие, тя ще съдържа всички важни хранителни вещества (протеини също!), от които се нуждаеш.

Един витамин, който ще трябва да добавиш (след разговор с твоя лекар), е В12. Добавянето на Omega 3 също може да е добра идея.

 

КОИ ВЕГАНСКИ ХРАНИ ПРЕДОСТАВЯТ ...

... протеин? Соя и соеви продукти, бобови растения, пълнозърнести продукти, киноа, листни зелени зеленчуци, ядки и масло от ядки

… желязо? Бобови растения, зърнени храни, листни зелени зеленчуци, ядки, семена

... цинк? Фасул, ядки, семена, овес, хранителна мая

... калций? Листни зелени зеленчуци, боб, бадеми, сусам, подсилено ядково мляко

... Омега-3 мастни киселини? Ленени семена, семена от чиа, конопени семена, орехи, водорасли

 

Съвет № 2:  ЗАПОЧНИ БАВНО

Пълното премахване на животинските продукти от твоята диета и преминаването към чисто веганска диета може да бъде голяма промяна. Веганският начин на живот е процес и е добре да започнеш бавно.

Какво ще кажеш за едно веганско хранене на ден? Или можеш да готвиш веган у дома, но бъдш по-гъвкава, когато се храниш навън.

Започни стъпка по стъпка и намери любимите си вегански рецепти, ресторанти и неоткрити досега зеленчуци и зърнени храни.

 

Съвет № 3:  ЗАРЕДИ ХЛАДИЛНИКА С НОВИ ХРАНИ

Ако искаш да премахнеш изкушението, може да разчистиш хладилника и килера и да ги напълниш с храни на растителна основа.

 

Съвет № 4:  БЪДИ КРЕАТИВНА В КУХНЯТА

Впусни се в кулинарното си приключение и изпитай забавлението, опитвайки нови вегански рецепти (сподели със семейството и приятелите). Има толкова голямо разнообразие от растителни, пълнозърнести продукти - яж пълнозърнести храни!

Което ни води до следващата точка ... Не ти се готви?

В днешно време има толкова много ресторанти, които предлагат вегански ястия, а някои се фокусират изключително върху веганската кухня.

 

Съвет № 5:  ИЗБЯГВАЙ МЛЕЧНИ И МЕСНИ АЛТЕРНАТИВИ

Разбира се, има възможност да се включат алтернативи за млечни продукти и месо (веган сирене, веган кисело мляко и др.) в балансирана веганска диета.

Тези силно преработени храни обаче обикновено са много калорични, с ниско съдържание на хранителни вещества и съдържат много добавки.

Винаги трябва да прочетеш съставките, за да видиш дали са с високо съдържание на захар, добавен натрий или консерванти.

Това, че нещо е етикетирано като веган, не означава автоматично, че е здравословно. Така че, увери се, че преработените веган храни не са основата на твоя план за хранене, а изключение от правилото.

 

Съвет № 6: ХРАНИ СЕ ДОСТАТЪЧНО

Проучванията показват, че веганите консумират по-малко калории от тези, които консумират животински продукти.

Това е добра новина, ако се опитваш да отслабнеш. Но ако искаш да поддържаш теглото си и просто да се храниш здравословно, уверш се, че получаваш достатъчно калории, дори ако спазваш растителна диета.

Пресните зеленчуци съдържат по-малко калории. В зависимост от това каква е била диетата ти преди, може да се наложи да ядеш по-големи ястия или да хапваш по-често, за да продължиш да получаваш същото количество калории.

 

Не забравяй, че преминаването към веганство е голяма промяна. Увери се, че го правиш по правилните причини. Така ще имаш правилното отношение и ще можеш успешно да преминеш към здравословен, веган начин на живот.назад