БЛОГ

Защо не мога да изчистя телесни мазнини?

Опитвала ли си да отслабваш и да не можеш да видиш резултат? Всички сме стигали до плато в даден момент. Има няколко неща, които можеш да направиш, за да го преодолееш.

Но преди това трябва да знаеш, че теглото и телесните мазнини не са едно и също. Въпреки, че числото на кантара може да не се променя много, докато натрупваш мускули и изгаряш мазнини, цялостният облик на тялото ти се променя.

Тъй като мускулите са по-тежки от мазнините, може да не видиш тези резултати на кантара.

За да проследиш точно целите си, трябва знаеш процента на телесните мазнини и да измерваш промените във времето. Процентът на телесните мазнини е много по-точен инструмент за проследяване на твоя напредък.

Ако си решила, че загубата на телесни мазнини ще подобри цялостното ти здраве , ето няколко съвета за отслабване, които ще ти помогнат.

Първо: ПОЛУЧАВАШ ЛИ ДОСТАТЪЧНО КАЧЕСТВЕН СЪН?

Сънят е част от пъзела за загуба на мазнини, която повечето хора подценяват, и е един от най-критичните. Когато спиш, тялото ти произвежда хормони, които му помагат да се възстанови и да изгори телесните мазнини.

Липсата на сън наистина може да наруши цялостната ти хормонална функция, да повлияе върху нивото на кръвната захар, нивото на енергия и способността да правиш здравословен избор на храна.

Била ли си уморена и „умираща“ за храна? Това е един от най-честите странични ефекти от недоспиването.

РЕШЕНИЕТО: 

Лягай си по едно и също време всяка вечер. Десет, вечерта е идеалното време за лягане, тъй като тогава тялото ти започва да отделя хормони, които го подготвят за добър нощен сън.

Ако се затрудняваш да забавиш темпото в края на деня, настрой аларма 30 минути преди лягане. Тя ще ти напомня да изключиш всички технологии, да си направиш чаша чай и просто да се отпуснеш.

Не винаги можем да спим осем часа, но направи всичко възможно. Можеш да се поглезиш със събуждане без аларма през почивните дни, но не прекалявай! Опитай се да се придържаш към същия график, доколкото е възможно.

 

Второ: НЕ СЪЗНАВАШ РЕАЛНО КОЛКО ЯДЕШ

Загубата на тегло, в най-простата си форма, се постига чрез изгаряне на повече калории, отколкото консумираш.

Ако ядеш твърде много, тялото ти не може да изгори достатъчно калории, за да загуби телесни мазнини.

Ако обаче ядеш твърде малко, тялото ти ще премине в режим на оцеляване и ще натрупва нежелани мазнини като запас.

Нито една от двете ситуации няма да ти помогне да постигнеш целите си за загуба на мазнини.

Най-простият начин да се увериш, че получаващ достатъчно калории е просто да ги проследиш, дори само за няколко седмици, за да свикнеш с правилния калориен баланс.

РЕШЕНИЕТО:

Използвай приложение за проследяване на калории, което ти позволява да регистрираш дневния си прием на храна. Това ще ти даде ясна представа за количеството и качеството на калориите, които консумираш.

След няколко седмици проследяване може да разкриеш уликите, които ти пречат да постигаш напредък.

 

Трето: НЕ СИ ДОСТАТЪЧНО АКТИВНА

Може да тренираш пет дни в седмицата по един час на ден, но какво ще кажеш за останалите 23 часа? Разбира се, поне 8 часа трябва да бъдат отделени за сън. Но активността, която правиш или не правиш през останалата част от деня си, може да възпрепятства загубата на мазнини.

Повечето хора, дори тези, които тренират редовно, са склонни да имат заседнал начин на живот поради офис работа. Не забравяй, че изгарянето на енергия без упражнения (чрез ежедневни движения и дейности като почистване на дома, разходка, ставане за чаша вода и др.) има също значение.

Добре е да преоцениш колко си активна в действителност.

 

РЕШЕНИЕТО:

Проследявай активността си през деня със смарт часовник или крачкомер. Има много евтини варианти и няма нужда от нещо луксозно.

Опитай да се увериш, че правиш между 6000 и 8000 крачки в нормален ден. НЕ брой твоите тренировки.

Може да направиш различен избор за това как да стигнеш до работа, какво правиш в обедната си почивка и т.н.

 

Четвърто: НЕ СИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНА

Що се отнася до отслабването, последователността наистина е ключът към успеха.

Много хора се придържат към своите планове за хранене и тренировки на 150% за няколко седмици, след което „падат от влака“. Те може да „започнат отново в понеделник“ за още няколко дни, но след това е рожден ден на някого през уикенда и отново кръгът се завърта.

Това не е устойчив подход за отслабване. Човек, който отговаря на 150% само 40% от времето, трудно ще напредне в сравнение с някой, който отговаря на 80% в 100% от случаите.

Може да имаш дни, в които не си перфектна , но е важно да продължиш, независимо от малките отклонения. Само така се постига загуба на тегло в дългосрочен план.

РЕШЕНИЕТО:

Не бъди толкова сурова към себе си. Прави всичко възможно всеки ден и започни от малко. Прави две тренировки на седмица, без да прекаляваш и бавно добавяй тренировки, когато имаш време.

Фокусирай се върху храненето си и прави добър избор в 80% от случаите.

Проследи напредъка си и направи всичко възможно, за да се придържаш към плана си. И ако не го направиш, всичко е наред!

Загубата на тегло е продължително пътуване и винаги можеш да маневрираш, когато е необходимо.

 

В случай, че се чудиш как да изчислиш своите телесни мазнини, в нашия диетологичен кабинет разполагаме с професионален уред, биоимпедансметър, който ще измери % разпределение на телесни мазнини и течности в тялото ти.

И ако се окаже, че имаш нужда от помощ в борбата с излишните килограми, ние от Натур Хаус сме експертите в здравословното хранене и отслабване.

Единствено трябва да събереш решителност и да се обадиш на 0895 77 55 93, за да запишеш своя час за БЕЗПАТНА диетологична консултация с наш специалист по хранене. !

 

 

 назад