БЛОГ

Митове и реалност на хормоналния дисбаланс

В тялото ни има над 200 хормона. Тези хормони помагат на нашите органи и жлези да изпълняват необходимите функции, за да ни поддържат здрави и жизнени!

И при мъжете, и при жените, ако хормоните са дисбалансирани, това може да създаде каскада от здравословни проблеми. Ако мислиш, че нямаш контрол върху тези хормони, помисли отново!

Нашата диета и начин на живот повлияват нашето хормонално здраве, но степента, до която те влияят на нивата на хормоните ни, е био-индивидуална.

Поради тази уникална функция на хормоните, има митове, които са широко разпространени и към които ще се обърнем, за да може ти да определиш как да се справиш с твоето лично хормонално здраве.

 

Изследвани са шест основни хормонални мита.

 

Мит №1  Яденето на соя не е полезно за хормоналното здраве, особено при жените.

Репутацията на соята в здравния свят не е била най-положителната и това е вероятно поради сложното поведение на соята в тялото. Изследванията имат за цел да установят истинските ефекти от консумацията на соя върху нашето здраве, но науката за храненето често дава противоречиви отговори въз основа на областта на тялото и пола.

През 1995 г. The New England Journal of Medicine публикува мета-анализ, който заключава, че „консумацията на соев протеин, а не на животински протеин значително намалява общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите“. По същество установено е, че консумацията на соев протеин може да бъде полезна за сърцето ти.

Много компании за хранителни продукти се възползваха от тази новина и нарекоха своите продукти, пълни със соя, „здравословни за сърцето“.

Оттогава десетки проучвания се фокусират върху различни аспекти на здравето, по-специално хормоналното въздействие на яденето на соя поради нейното фитохимично съдържание, особено уникално богатото съдържание на изофлавон. Соевите изофлавони са фитоестрогени, които са химически подобни на естрогена и се държат като хормони, макар и не толкова силни.

Високото съдържание на изофлавон, плюс високото съдържание на протеини в соевите храни я прави прекрасен избор както за вегани, така и за вегетарианци. Тя е много подходяща и за онези, които може да се нуждаят от положителните ефекти на естрогена, при дефицит, като тези, които преминават през менопаузата.

Поведението на соевия изофлавон обаче е сложно. Въпреки че може да имитира естроген в някои части на тялото, като костите, за да предпази костната загуба, той може да има и антиестрогенни ефекти. Това означава, че те ще инхибират действителната естрогенна функция, като се свържат с тези хормонални рецептори и блокират тяхното активиране, което може да възпрепятства процесите, които изискват естроген. Важно е да се отбележи, че про- или антиестрогенните ефекти зависят от съществуващите нива на естроген в организма, така че степента, до която тези ефекти се усещат, е наистина индивидуална.

За мъжете естрогенът играе роля в правилното формиране и поддържане на репродуктивната система. За жените естрогенът играе много по-голяма роля. От съществено значение е за регулиране на менструалния цикъл и поддържане на здравето на репродуктивните и пикочните пътища и мускулно-скелетната и сърдечно-съдовата системи.

В често цитирано проучване на JAMA изследователи в Шанхай проследяват 5000 жени, преживели рак на гърдата в продължение на четири години, за да оценят рецидивите на рака и общата смъртност. Това проучване заключава, че приемът на соева храна - около 15 грама соев протеин на ден (две порции тофу или две чаши соево мляко) - намалява както рецидива на рак на гърдата, така и риска от смърт.

Проведени са много опити за разглеждане на връзката между консумацията на соя и облекчаването на симптомите на менопаузата, но резултатите са смесени, което показва, че вероятно зависи от всяка отделна жена и нейните уникални физиологични нужди.

Извод

Консумирането на соя не се смята за вредно за твоето здраве, ако ядеш този богат източник на протеини като част от балансираната диета. Всъщност повече проучвания показват неговите положителни, а не отрицателни ефекти.

Както при другите храни, които са полезни един ден, а вредни на следващия - месо, яйца и млечни продукти, например - важно е да разбереш кое работи най-добре за теб и твоите лични здравни нужди.

 

Мит №2  Нямаш контрол върху хормоните си.

Въпреки че определено има обстоятелства, при които лекарствата са оправдани, за да коригират хормоналния дисбаланс, има и други пътища, за да се постигне баланс и добро здраве.

Храната има силата да лекува - или да навреди на нашите тела. Помисли за бързото хранене - високото съдържание на наситени мазнини, натрий и захар в тези храни допринася за епидемията от затлъстяване по целия свят.

Сега помисли за обратното на бързата храна: храни в тяхната цялостна форма, като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, яйца и др.

Всяка храна, която ядем, здравословна или не, оказва влияние върху нашето хормонално здраве, включително нивата на инсулин , грелин и лептин. Това са хормони, които модулират кръвната ни захар и сигналите за глад.

Инсулиновата резистентност - притъпеният отговор на производството на инсулин - възниква, когато диетата ни е с толкова високо съдържание на захар, че тялото ни прави всичко възможно, за да изчисти захарта от кръвта в клетките ни за гориво. Тъй като клетките са наситени със захар, те се пренасят в черния ни дроб, за да се съхраняват като мазнини.

Ако това натрупване на мазнини в черния дроб се остави без контрол, това може да доведе до чернодробно заболяване и да намали драстично функцията на черния дроб, чиято основна роля е детоксикацията.

Както при жените, така и при мъжете, инсулиновата резистентност често се свързва с по-големи здравословни проблеми, като метаболитен синдром и диабет тип 2.

За бременните жени инсулиновата резистентност поставя по-големи проблеми, като намалена енергия и хранителни вещества, които се споделят с плода. Жени с поликистозни яйчници са по-склонни да имат инсулинова резистентност, а тези, които преминават през менопаузата, също са по-склонни да развиват инсулинова резистентност поради увеличеното натрупване на мазнини.

Лептинът, „хормонът на ситостта“, е отговорен за информирането на мозъка ти кога да спре да яде. При индивиди с наднормено тегло и затлъстяване лептинът е повишен поради резистентност към лептин, предотвратявайки правилното послание за пълнота на мозъка и мотивиращо преяждането.

Грелинът, „хормонът на глада“, работи за разлика от лептина, като стимулира глада. Нивата на тези хормони са пряко засегнати от храните, които ядеш, което означава, че ако ядеш силно възпалителни храни с високо съдържание на захар, е по-вероятно да насочиш тези хормони към дисбаланс.

Кортизолът, „хормонът на стреса“, е жизненоважен за нашето оцеляване. От еволюционна гледна точка кортизолът ни помогна да оцелеем, когато най-голямата ни заплаха е била „преследване от лъвове”. Днес сме измъчени от хроничен стрес поради съвременния ни живот, изпълнен с работа, социални медии, взаимоотношения и т.н., намалявайки способността на тялото ни да разпознава реалната опасност. Нашето тяло преминава в режим на оцеляване: преяждане и наддаване на тегло за съхранение на мазнини.

Ние имаме способността да понижаваме естествено нивата на кортизол, обаче, чрез техники за управление на стреса, както и чрез добре балансирана диета.

Извод

Това, което е в края на вилицата, може да помогне или да попречи на здравето ти. Въпреки необходимостта някои хора да използват лекарства, приемането на здравословна диета е важна част от уравнението.

Здравният експерт помага на клиентите да постигнат своите здравни цели, включително подобряване на диетата си, за да видят положителни здравни резултати.

 

Мит №3  Хората не трябва да се притесняват от менопаузата, докато не навършат 50 години.

Средната възраст, през която жена преживява менопаузата, е 51, но някои може да я преживеят много по-рано или по-късно. Менопаузата се потвърждава, когато човек е пропуснал менструацията си в продължение на 12 последователни месеца без други очевидни причини, като лъчева терапия, химиотерапия или хистеректомия. Много физиологични процеси влияят на това жена да загуби менструалния си цикъл за една година.

Перименопаузата, преходната фаза преди менопаузата, може да настъпи четири до осем години преди последния менструален период. През това време нивата на естроген намаляват и могат да допринесат за множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, остеопороза, намалена полова функция и уринарна инконтиненция.

Намаляването на естрогена допринася за много от тези проблеми, особено сърдечните заболявания, тъй като естрогенът играе важна роля за поддържане на функцията на стените на съдовете.

Спазването на противовъзпалителна диета, съчетано с работата с твоя лекар или медицински специалист, може да ти помогне да навигираш в този хормонален преход с лекота и намален стрес.

Извод

Менопаузата настъпва при повечето жени по-късно, отколкото по-рано, но преходът в менопауза започва много преди началото на менопаузата. Грижата за тялото ти в подготовка и особено по време на този преход може да бъде от полза за твоето физическо, психическо и емоционално здраве.

 

Мит №4  Мъжете не трябва да се притесняват за хормоналната си функция.

Тестостеронът е мъжкият полов хормон, а естрогенът е женският полов хормон, но както мъжете, така и жените имат и двата хормона активни в тялото си на различни нива.

При мъжете тестостеронът е основният полов хормон и играе роля в производството на сперматозоиди, половото влечение, растежа и силата на костите, размера и силата на мускулите, растежа на окосмяването по лицето и др.

Твърде много или твърде малко тестостерон при мъжете може да причини много рискове за здравето и резултати. Твърде много тестостерон може да причини увреждане на сърцето, чернодробни заболявания, високо кръвно налягане и промени в настроението. Твърде малкото може да доведе до намалено окосмяване по тялото и лицето, ниско сексуално желание, раздразнителност или депресия и повишен риск от фрактури на костите. Въпреки това, по-нисък тестостерон намалява риска от рак на простатата при мъжете, поради тестостерона, стимулиращ растежа на простатната жлеза.

Докато жените изпитват относително кратко време на намалени нива на естроген, мъжете могат да изпитат тази хормонална промяна за по-дълъг период от време с напредване на възрастта. Смята се, че нивата на тестостерон постепенно намаляват през цялата зряла възраст, започвайки от около 30-годишна възраст.

Извод

Мъжете могат да изпитат различни симптоми, свързани с хормонален дисбаланс, от неврологични до физически. Дори и да не са толкова очевидни за кратък период от време, хормоналните дисбаланси могат да създадат здравословни проблеми, за които мъжете трябва да са наясно и да се грижат проактивно, за да компенсират тежките симптоми.

 

Мит №5  „Надбъбречната умора“ е общ термин за някой, който изпада в „бърнаут“.

Малки жлези, разположени над всеки бъбрек, нашите надбъбречни жлези са отговорни за производството на хормони, които поддържат метаболизма, кръвното налягане и реакцията на стрес.

Основните хормони включват кортизол (основен хормон на стреса), алдостерон (регулира кръвното налягане) и адреналин и норепинефрин (контролират сърдечната честота и кръвното налягане).

Концепцията за „надбъбречна умора“ е, че нашите надбъбречни жлези стават толкова натоварени, че не работят ефективно. Честите симптоми включват затруднено събуждане, мозъчна мъгла, липса на мотивация, ежедневна умора, глад за солена храна и проблеми със съня.

Надбъбречната умора не е призната диагноза, но за много хора това изглежда е всеобхват за спектъра от симптоми, които изпитват.

Истината е, че животът ни е залят от ежедневни стресови фактори, които поддържат кортизола и другите хормони на стреса повишени през целия ден, с които не сме физически подготвени да се справим. Тези симптоми на стрес и може би „прегаряне“ са съвсем реални, но изследванията все още не показват, че причината са уморените надбъбречни жлези.

Извод

Има надбъбречна недостатъчност, която може да бъде причинена от болестта на Адисън (разстройство на хипофизната жлеза), но ако резултатите от теста не показват индикация за разстройството, важно е да се направи по-цялостен поглед върху това, което можеш да направиш (тяло, ум, и дух) за облекчаване на стреса и симптомите му.

 

Мит №6  ПМС е нещо нормално и ние просто трябва да го изтърпим.

Предменструалният синдром (ПМС) е съвкупност от симптоми, които хората изпитват до 1-2 седмици преди началото на менструалния си цикъл.

Симптомите на ПМС могат да бъдат както физически - спазми, подуване на корема, чувствителност на гърдите, умора, главоболие и глад за храна - така и емоционални - промени в настроението, раздразнителност, затруднена концентрация, умора и промени в сексуалното желание.

Тези симптоми могат да варират по тежест и за някои, чиито симптоми са толкова тежки, че оказват влияние върху ежедневния им живот, това може да бъде изключително изтощително и изолиращо.

PMDD или предменструално дисфорично разстройство може да бъде диагностицирано, ако тези симптоми са достатъчно тежки, за да нарушат нормалната рутина и да изискват лекарства. Има проучвания, които показват, че добавките и някои храни могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ПМС.

Витамин В6 може да помогне с когнитивните функции, както и да подобри настроението и раздразнителността, често срещани по време на ПМС. Храните с витамин В6 включват птици, риба и нишестени зеленчуци, като картофи.

Магнезият може да помогне при спазми и главоболие, тъй като насърчава мускулната релаксация в тялото. Храните с магнезий включват бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни и някои млечни продукти.

Извод

Докато хормоналните промени преди менструален период могат да повлияят на това как човек се чувства физически и психически, тежестта може да бъде намалена с диета, добавки и алтернативни лекарства.

Налице са малко изследвания, които да направят заключението, че алтернативната медицина е ефективна при лечението на ПМС, но отговорността на всеки човек е да изследва своите био-индивидуални нужди, що се отнася до храна и добавки.

Специалистите на Натур Хаус са наясно с влиянието на хормоните върху здравето и твоите хранителни навици. Нашите експерти ти помагат да постигнеш своето идеално тегло, като подобряват диетата ти, за да видиш положителни здравни резултати.

Може да запишеш час за диетологична консултация с експерт на Натур Хаус и то напълно БЕЗПЛАТНО.назад