БЛОГ

Как да се научиш да слушаш своето тяло чрез интуитивното хранене?

Представи си свят, в който би могла да забравиш диетите и преброяването на калории и пак да достигнеш здравословното си тегло.

С интуитивното хранене можеш да ядеш каквото искаш, без правила или забранени храни. Научаваш се как да практикуваш внимателно хранене и да слушаш как тялото ти казва кога да ядеш и кога си сита.

КАКВО Е ИНТУТИВНО ХРАНЕНЕ?

Всички сме родени да се храним интуитивно. Малките деца са чудесен пример за това. Те ядат, когато са гладни и спират, когато са сити. Количеството, което ядат, се променя почти всеки ден. Един ден те искат две порции на обяд, а на следващия са сити само след няколко хапки.

С възрастта обаче, много от нас губят тази интуиция. Не разчитаме правилно сигналите на тялото си, храним се пред телевизора или компютъра, ядем повече , когато имаме емоционален проблем и така стигаме до момента , в който поемаме много повече храна, отколкото имаме нужда.

Интуитивното хранене не е диета, а напълно обратното. Не е нужно да броиш калории или макронутриенти и няма план за хранене. Всички храни са разрешени. Ако се храниш според начина, по който се чувстваш, ще се научиш да бъдеш по-внимателна към сигналите, които тялото ти изпраща.

Яж, когато си гладна, спри, когато си сита. Ще забележиш от какво се нуждае тялото ти. Може да е салата, но може да е и парче шоколадова торта. И това е напълно наред.

 

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ИНТУИТИВНО ХРАНЕНЕ

 Принцип №1  НЕ МИСЛИ, ЧЕ СИ НА ДИЕТА

Диетите често са обречени на провал и определено не са дългосрочно решение, ако искаш да достигнеш здравословно тегло. Повечето диети в крайна сметка водят до наддаване на тегло, глад и чувство за вина или провал, когато не постигнеш целите си. Интуитивното хранене се основава на принципа, че диетите просто не работят.

 

Принцип №2  ПОМИРИ СЕ С ГЛАДА СИ

Гладът не е врагът. Това е естествена реакция на тялото. Всички сме виждали съветите, препоръчващи ни да се разсейваме от глада или да го потискаме , като пием голяма чаша вода. Забравете гладуването.То може да има обратен ефект и да доведе до запасяване с излишни мазнини.

 

Принцип №3  ПОМИРИ СЕ С ХРАНАТА

Спри да мислиш за храната като за добра или лоша. Всичко е позволено. Когато се храниш внимателно, ядеш това, което искаш. Бъди наясно с вкусовете и начина, по който се чувстваш след хранене.

 

Принцип №4  ОТКРИЙ ФАКТОРА НА УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО

Целта на храненето не е да се наситиш. Храната трябва да те задоволява и да те радва. Седни и се наслади на храната с всичките си сетива.

 

Принцип №5  ПОЧУВСТВАЙ СИТОСТ

Научи как да слушаш сигналите, които тялото ти изпраща, когато си сита. Ако ядеш бавно, ще можеш да почувстваш, когато си се наситила.

Още не си изпразнила чинията си? Няма проблем. Събери остатъците и ги хапни утре, вместо да се принуждаваш да си изядеш всичко.

 

Принцип №6  СПРАВИ СЕ С ЕМОЦИИТЕ ПО ДРУГ НАЧИН

Какво правиш, когато си стресирана или тъжна? Посягаш за шоколад, може би?

Нормално е да се чувстваш тъжна, тревожна, ядосана или самотна. Много хора използват храна, за да се почувстват по-добре. Но имай предвид, че храната няма да реши никакви проблеми.

Намери други начини да се справиш с чувствата си. Опитай дълга разходка, йога сесия, обади се на приятел или си води дневник. Има много други начини да се чувстваш добре, освен да се отдадеш на шоколад.

 

Принцип №7  УВАЖАВАЙ ТЯЛОТО СИ

Не забравяй: Бъди верна на себе си! Приеми тялото си и се научи да обичш себе си. Това е най-важният принцип на интуитивното хранене.

 

Принцип №8  ДВИЖЕНИЕ - ПОЧУВСТВАЙ РАЗЛИКАТА

Вместо да мислиш кой вид упражнения изгаря най-много калории, помисли коя дейност е най-забавна и те кара да се чувстваш страхотно. Няма значение дали това е бягане, танци, колоездене или тренировка със собствено тегло. Ако ти харесва, ще се придържаш към него.

 

Ние в Натур Хаус се съобразяваме с вкусовете на нашите клиенти. При изготвянето на хранителните режими се вземат под внимание предпочитаните от тях храни.

Диетолозите на Натур Хаус те научават как да се храниш правилно и с удоволствие, без угризения и чувство за вина.

И за да сме сигурни, че правилно разчиташ сигналите на своето тяло, правим измервания с вега тест. Често резултатите потвърждават защо обичаш дадена храна и защо избягваш друга, независимо от неоспоримите й качества за полезност.

Може да разбереш повече за пакетната ни програма за отслабване с вега тест като се обадиш на 0895 77 55 93.назад