БЛОГ

Въглехидратите - всичко, което трябва да знаеш за нашите доставчици на енергия

Ако искаш да се храниш здравословно и балансирано, важно е да осигуриш на тялото си трите макронутриента: протеини, мазнини и въглехидрати.

Не забравяй, че въглехидратите са най-важните енергийни доставчици на нашето тяло: те поддържат мозъчната функция, а също и нашите мускули и органи.

 

КОМПЛЕКСНИ И ПРОСТИ ВЪГЛЕХИДРАТИ - КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Когато говорим за въглехидрати, ние правим разлика между два вида: сложни и прости въглехидрати. Всеки от тях влияе на тялото ни по различни начини.

Прости въглехидрати

...са в преработената захар, бялото брашно и продуктите, които ги съдържат като: сладкиши, храните в заведения за бързо хранене, газираните напитки и др.

Те също така се наричат „празни калории“, тъй като освен сладкия им вкус, нямат никакви ползи за тялото.

За разлика от сложните въглехидрати, простите въглехидрати веднага се абсорбират в кръвта и осигуряват енергия бързо.

Какво става? Нивото на кръвната ти захар скача рязко, но то се срива също толкова бързо. Това те кара да се чувстваш уморена и да жадуваш за нездравословна храна.

 

Сложните въглехидрати

... от друга страна, имат много ползи за тялото. Те се абсорбират в кръвта ти по-бавно от обикновените въглехидрати. Това означава, че нивото на кръвната ти захар се повишава постепенно.

Какво става? По-дълго се чувстваш сита и не усещаш силен глад.

Сложните въглехидрати могат да бъдат открити в пълнозърнести продукти, кафяв ориз, царевица, просо, сладки картофи, плодове, леща, боб, грах, киноа, амарант и елда.

Всички те съдържат витамини от група В, фолиева киселина, магнезий, калий, желязо, протеини, както и фибри.

Ползата от фибрите е, че не се храносмилат, което те кара да се чувстваш по-дълго време сита.

 

Знаеш ли, че захарта е въглехидрат?

Глюкозата е най-малката и често срещана форма на въглехидрати. Също така често се нарича декстроза, царевична захар или просто захар.

Нашият мозък и нервни клетки зависят от приема на глюкоза - само с глюкоза сме в състояние да се концентрираме. Глюкозата се съхранява като гликоген в кръвта, черния дроб и в мускулите. Бегачите се възползват от този ефект чрез „карбо натоварване“ вечер преди състезание.

 

Колко въглехидрати трябва да ядеш?

В идеалния случай трябва да консумираш сложни въглехидрати през целия ден, за да поддържаш нивото на кръвната захар стабилно.

Ако останеш дълго време гладна и след това консумираш много въглехидрати, кръвната ти захар ще скочи и след това бързо ще се срине. Това нередовно снабдяване с енергия те кара да се чувстваш уморена и мрачна.

 

КОНСУМАЦИЯ НА ВЪГЛЕВАТИЦИ ЗА СПОРТИСТИ

Ако спортуваш много и искаш да се представиш добре, особено важно е да обърнеш внимание на консумацията на въглехидрати (50 до 60% от твоята диета). Числото обаче зависи от твоята лична фитнес цел.

Не забравяй да ядеш и достатъчно протеин. Ако имаш високо протеиново хранене без въглехидрати, тялото ти ще използва само 10% от протеина, тъй като няма наличен инсулин (произведен от организма веднага щом ядеш въглехидрати).

Ето защо и протеините, и въглехидратите са важни компоненти на балансираната диета.

Трябва да хапваш лека закуска, която съдържа 10 до 15 g въглехидрати и 5 до 10 g протеин, около 15 до 30 минути, преди тренировката и да изпиеш малко вода.

Преди да тренираш, яж кисело мляко, пълнозърнест хляб и яйце, банан, малко фъстъчено масло или протеиново блокче.

Много от тези храни съдържат магнезий и витамини от група В, което повишава енергията ти за тренировка.

След тренировка трябва също да консумираш комбинация от протеини и въглехидрати (суроватъчен протеин и плодове, пилешко и кафяв ориз, яйца и препечен хляб).

Основното правило е съотношение 2: 1 на въглехидрати към протеин. Това обаче може да варира в зависимост от твоите фитнес цели.

 

Натур Хаус работи с балансирани хранителни режими, които ти позволяват да намалиш килограмите и да се храниш повече, чувствайки се жизнена и енергична.

Тайната е в добрия избор и комбинация на храната, в оценката на твоя хранителен статус и метаболитни нужди.

Може да запазиш своя час за напълно БЕЗПЛАТНА диетологична консултация на тел: 0895 77 55 93 или във формата за записване отдолу.Запиши си час за консултация тук

Име,фамилия
Ел.поща
Телефон

Напиши ни желаните от теб дата и час

назад