БЛОГ

6 грешки, заради които се чувстваш уморена и как да ги избегнеш?

Постоянно си уморена и мудна, въпреки че си спала достатъчно? Разбира се, някакъв дефицит или заболяване може да те накара да се чувстваш така, но твърде често има и други причини, поради които се чувстваш толкова летаргична.

Ако продължаваш да се питаш „Защо съм толкова уморена?“, тогава открий най-често срещаните причини за умора по-долу.

 

Причина №1  ТВОЯТ РИТЪМ НА СЪН Е НАРУШЕН

Често се фокусираме само върху това колко дълго спим. Трябва да се опиташ да стигнеш някъде между седем и осем часа на нощ. Това е много важно, тъй като хората, които постоянно са лишени от сън, обикновено напълняват.

Често обаче забравяме, че ритъмът ни на сън също играе решаваща роля. Това означава, че ако постоянно си лягаш по различно време (например поради работа на смени), това може да има отрицателно въздействие върху здравето ти (също като да спиш твърде малко).

Чувстваш ли се особено изтощена през пролетта или есента? Това може да се дължи на лятното часово време. Дай време на вътрешния си часовник, за да свикнеш с промяната на времето - това може да отнеме до две седмици.

 

Причина №2  НЕ СЕ ХРАНИШ ПРАВИЛНО

Има ли дни, в които забравяш да ядеш, защото имаш твърде много работа? Храненето с твърде малки количества те кара да чувстваш слабост. Но същото се отнася и за яденето на твърде много храна, избора на нездравословни храни или спазването на „грешната“ диета.

Ако консумираме много прости въглехидрати (като бял хляб, газирани напитки и сладкиши), това може да ни лиши от енергия. Защо?

Тези храни осигуряват на тялото „празни“ калории. Нивата на кръвната ти захар бързо се повишават за кратко, защото панкреасът изпомпва инсулина като луд. Но скоро те ще паднат толкова бързо, колкото са се издигнали и това ни прави мудни. Мазните храни или ястия поставят големи изисквания към тялото ти. Затова трябва да се опиташ да се храниш възможно най-балансирано.

Знаеше ли?

Не само прости въглехидрати ни лишават от енергия. Яденето на месо също може да ни накара да се чувстваме уморени. Това се причинява от съдържащата се в месото аминокиселина триптофан, която е предшественик на „щастливия хормон” серотонин и може да ни направи сънливи. Нашата храносмилателна система трябва да работи усилено, за да смила месото, което изисква допълнителна енергия.

Друга причина за умора може да бъде, че пиеш твърде много кафе. Да, това може да те умори! Вярно е, че кафето първоначално стимулира производството на адреналин, но това трае само кратко време, след което се чувстваш по-уморена след това, отколкото преди чашата кафе. Много, не винаги означава много повече енергия.

Забележка: Има някои храни (като банани и бобови растения), които ти помагат да заспиш, защото съдържат триптофан. Ако ядеш големи количества от тези храни през деня, индуциращият съня градивен протеин ще те накара да се почувстваш сънлива.

 

Причина №3  НЕ ПИЕШ ДОСТАТЪЧНО ВОДА

Главоболие или умора - това са само два от ефектите при липса на достатъчно течности. (И ние не говорим за захарни газирани напитки или кафе, а за вода и неподсладен чай).

Знаеш ли, че тялото ни се състои от повече от 50% вода? Ако пием твърде малко, метаболизмът ни се забавя и тялото ни превключва на ниска предавка. Така че не е изненада, че се чувстваме смъртно уморени.

 

Причина №4  НЕ СЕ ДВИЖИШ ДОСТАТЪЧНО

Ако искаме повече енергия, трябва да я произвеждаме сами. Упражнението кара сърцето да изпомпва кръвта, засилва метаболизма и увеличава циркулацията. Хората, които правят твърде малко упражнения, се чувстват мудни. Последователната тренировка също може да ти помогне да спиш по-добре. Изследване, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine показа, че редовните упражнения могат да подобрят качеството на съня ти.

И така, раздвижи се! Паркирай колата си по-далеч, качи се по стълбите вместо с асансьора или направи няколко упражнения с телесно тегло на следващата обедна почивка.

 

Причина №5  НЕ ПОЛУЧАВАШ ДОСТАТЪЧНО СВЕТЛИНА

През лятото избухваш от енергия. Но в сивите и мрачни дни чувстваш ли,че искаш просто да се свиеш на топка на дивана, защото си постоянно уморена?

Може би не получаваш достатъчно светлина: Тъмнината кара тялото да освобождава хормона на съня мелатонин. Затова не забравяй да прекарваш колкото се може повече време навън. Дори в облачни дни ще получиш повече светлина навън, отколкото в офиса или в дома си.

Отиди на разходка в следващата слънчева обедна почивка и попълни запасите си от витамин D или организирай пешеходна среща навън с колегите си. Друг начин да натрупаш енергийните си запаси е да използваш лампа за дневна светлина. И не затваряй пердетата в спалнята си докрай: Това ще пропусне малко светлина в стаята ти сутрин и ще помогне на тялото ти да се подготви за ставане и започване на деня.

 

Причина №6  СТРЕС

Имейл тук, обаждане там, известие на мобилния ти телефон ... ние сме практически на разположение през цялото време. И това е невероятно стресиращо! Хората никога не са били заливани с толкова много стимули, както днес. Това наистина може да изтощи тялото ни.

Причината: Нашият мозък трябва постоянно да решава кои сензорни впечатления са важни и кои могат да бъдат пренебрегнати. Без този основен механизъм бихме се удавили в гигантски поток от информация. Проблемът е, че колкото повече стимули получава мозъкът, толкова по-трудно му е да работи.

По този начин, следващия път, когато се почувстваш безжизнена или малко отпаднала, опитай се да си починеш от интернет и всички медии около теб. Понякога помага да изключиш мобилния си телефон вечер.

Друг чудесен начин за облекчаване на стреса е повече упражнения. Много хора не са наясно как редовното упражнение може да бъде от полза за психичното им здраве. Можеш ли да намериш начин да включиш 30 минути упражнения всеки ден? Дори и да са само две 15 минутни сесии, ще се почувстваш по-енергична, спокойна и вероятно в крайна сметка ще подобриш и качеството на съня си.

 

И след като знаеш основните причини за това да бъдеш без енергия и тонус, вземи решение да промениш само едни твой навик. Често това е свързано със съня и ако решиш да си лягаш по едно и също време като си осигуряваш поне 7 часа пълноценен сън, още в първите дни ще забележиш промяната.

Ако искаш да промениш своите хранителни навици и да се чувстваш бодра и изпълнена с енергия, ние от Natur House сме специалистите в това. Запознай се с 3-месечната програма за отслабване и запиши час за първоначална опознавателна среща.Запиши си час за консултация тук

Име,фамилия
Ел.поща
Телефон

Напиши ни желаните от теб дата и час

назад