БЛОГ

4 причини за есенна умора и как да я преборим лесно

Вече със сигурност можем да кажем, че се наслаждаваме на есенно време.

Листата падат, времето е достатъчно хладно, за да посегнем към любимите си пуловери и макар още да се радваме на някой и друг слънчев ден, краят на годината е все по-близо.

Но този прекрасен сезон идва и с някои недостатъци, които са голям проблем за мнозина. Един от тях е есенна умора. Тя наистина може да бъде унищожителна за по-податливия организъм и да пречи за изпълнение на ежедневните задачи.

Хубавото е, че съществуват лесни начини за преодоляването й и днес ще си говорим точно за тях.

Защо изпитваме есенна умора и как да си помогнем? Често си казваме „от времето е, ще мине“, но дали само то е виновникът за постоянното и мъчително чувство на умора? Студът се оказва, че не е единствената причина, а има комбинация от фактори, които допринасят за това неразположение. Ето кои са те:

 

1. По-малко слънчева светлина

С есента освен по-хладно време, идват и по-кратки дни, а липсата на слънчева светлина може да окаже значително влияние върху това колко енергични се чувстваме.

Допълнително си „помагаме“ в това отношение като минаваме към зимно часово време, което е допълнителен стрес за организма и са му необходими около 10 дни, за да се нагоди. Това е така, защото промените в слънчевата светлина създават промени в естествения ритъм на тялото.

През есента често може да се случва да излизаш за работа по тъмно и да се връщаш по-тъмно, нали? Когато не можеш да намериш малко време да се насладиш на естествената слънчевата светлина през деня, това няма как да не се отрази на настроението и енергията ти.

• Решението

Излизай редовно, за да хванеш дори малко слънчеви лъчи през деня. Използвай обедната си почивка, за да се разходиш навън. Опитай се да избягаш сред природата през уикенда. Направи всичко възможно да си осигуриш достатъчно витамин D, ако трябва и чрез помощта на добавки.

 

2. Промени в диетата при есенна умора

Няма как да отречем, че с по-хладното време все повече ни се иска да посегнем към по-тежки храни – тестени изделия, изкушаващи десерти и обилни ястия. Но колкото и да са вкусни, всички тези храни, често са натоварени с въглехидрати и захар, а те водят до чувство на умора и сънливост.

• Решението

За повече енергия през есента е необходимо да наблягаш предимно на протеини, плодове, зеленчуци и сложни въглехидрати. Като част от здравословната диета е хубаво да включиш в менюто си и храни, богати на фибри и витамини.

Ще добавим и още нещо – не само през лятото е важно да се пие достатъчно вода: през есента и зимата топлият въздух от централните отоплителни системи изсушава значително тялото. Редовният прием на течности – вода (поне 1,5 литра на ден) е важен за здравето, благосъстоянието и енергийния баланс. 

 

3. Промени във физическата активност

Освен, че си хапваме повече, започваме и да тренираме по-малко през есента – това си е някакъв неписан закон. Сякаш вече сме се отказали от мечтаното перфектно тяло или сме го отложили за лятото.

Този спад в активността обаче може да допринесе за това да се чувстваме по-уморени. Допълнително прекарваме и все по-малко време на открито, заради по-хладното време, което също е предпоставка за по-малко движение.

• Решението

Прави нещо след работа. Разходка из града с приятел например осигурява разнообразие и подобрява настроението и нивата на енергия. Джогингът пък е страхотна тренировка, която помага за борба с есенната умора на още няколко фронта: ти си на чист въздух, попиваш слънчевата светлина и увеличаваш циркулацията на кръвта.

 

4. Промени в режима на сън

Всяка намеса във вътрешния часовник на организма може да се отрази на това как се чувстваш през целия ден. За някои това е в получаването на по-малко сън през есента, защото например трябва да стават по-рано, за да водят децата на училище. Други могат да се изкушат да спят повече, обвинявайки времето. Но прекаленото спане може да бъде толкова вредно за енергийните нива, колкото и недоспиването.

• Решението

Осигури на тялото си съня, от който се нуждае. Това е особено важно през студените сезони, за да презаредиш батериите си и да поддържаш имунната си система в добро състояние. Но не прекалявай! Не напразно, когато прекалиш със съня, се чувстваш двойно по-уморена. 7-8 часа сън са напълно достатъчни, всичко, което е под или над тази граница, ще се отрази на енергията ти.

 

За щастие има много и все приятни начини да облекчиш тези симптоми. Отдай се на релаксираща вана, отиди на спа през уикенда или се наслади на любимо занимание. Изключи мобилния си телефон, настани се удобно с чаша домашен чай и любимата си книга.

Ако искаш да промениш своите хранителни навици и да се чувстваш бодра и изпълнена с енергия, ние от Natur House сме специалистите в това. Запиши час за първоначална опознавателна среща още сега!Запиши си час за консултация тук

Име,фамилия
Ел.поща
Телефон

Напиши ни желаните от теб дата и час

назад