БЛОГ

7 Натурални храни за повишаване на настроението

Златните дни на есента свършиха и изведнъж е тук: мрачното зимно небе.

Ниските температури и облачните дни могат наистина да повлияят на настроението ти. Знаеш ли, че промяната на храненето ти може да те развесели?

Вярно е, че някои храни наистина те карат да се чувстваш по-щастлива. Така че, приготви се да кажеш сбогом на есенно-зимната тъга!

Ходенето на работа по тъмно и прибирането вкъщи по тъмно: една от причините за сезонно афективно разстройство - известно още като есенна или зимна депресия - е липсата на дневна светлина.

Това може да доведе до по-ниско производство на хормона на щастието, серотонин. Плюс това, производството на хормона на съня, мелатонина, е по-високо през зимата. Резултатът е, че се чувстваме мързеливи, уморени и немотивирани.

Добрата новина: има различни храни, които могат да увеличат производството на серотонин в тялото ни. Проучванията показват, че ниското ниво на серотонин в кръвта може да има отрицателен ефект върху настроението. Храните, богати на този хормон, ни ободряват естествено. Но има и други хранителни компоненти, които могат да имат този ефект.

 

 

ВКЛЮЧИ ТЕЗИ 7 ХРАНИ ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ В ДИЕТАТА СИ:

 

1.ЯДКИ

Орехи, кашу или бадеми: ядките са идеалната закуска, за да подобриш настроението си. Те съдържат триптофан, аминокиселина, важна за производството на серотонин. Не забравяй, обаче, че съдържат много калории и трябва да се консумират умерено!

 

 

2.ЯЙЦА

Яйцата доставят витамин D, който помага в борбата със зимната депресия. Витамин D, известен още като слънчевия витамин, се създава от пряката слънчева светлина върху кожата ни. Намира се и в храни като риба, яйца, млечни продукти и гъби.

Трябва да сме особено внимателни за получаването на достатъчно витамин D, когато дните стават по-къси през есента и зимата. Ако ни липсва слънчевият витамин, ще се почувстваме уморени и изтощени.

Увери се, че консумираш достатъчно храни, богати на витамин D. Може дори да се наложи да приемаш добавки през зимата.

 

3.МАЗНА РИБА

Мазната, студеноводна риба като херинга осигурява серотонин и също така е богата на омега 3 мастни киселини, за които се казва, че помагат при лека депресия.

Мета анализ, публикуван през август 2019 г., оценява 26 проучвания , които подкрепят констатацията, че омега 3 мастните киселини биха имали благоприятен ефект върху симптомите на депресия (като умора, липса на енергия, раздразнителност, нарушения на съня или липса на апетит).

Добре е да се знае: Орехите, лененото семе и растителните масла също са богати на есенциалните омега 3 мастни киселини.

Между другото, херингата също е с високо съдържание на витамин D.

 

4.СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Сушените плодове като фурми и сушени смокини са вкусен начин да подобриш настроението си. Заедно с триптофана, те имат много магнезий.

Проучванията потвърждават, че включването на достатъчно магнезий в диетата подобрява способността ти да се справяш със стреса.

 

5.СОЯ

Соевите зърна не само са висококачествен източник на протеини за веганите, но и съдържат триптофан.

Бобът Edamame е закуска за добро настроение, както и идеалната храна след тренировка.

 

6.ШОКОЛАД

Триптофанът в черния шоколад наистина може да те направи щастлива. Тъй като шоколадът често съдържа много захар и мазнини, трябва да се наслаждаваш на него умерено.

 

7.ЧИЛИ

Обичаш ли люто? Това е страхотно! „Горещи“ продукти като чили, халапеньо или други люти чушки могат да направят чудеса с лошото настроение.

Това е благодарение на капсаицина, активната съставка в чушките, която ги прави люти. Ендорфините се отделят в отговор на дразненето, причинено от пикантната храна. Тялото произвежда ендорфини естествено, за да се справи с болката и да те направи щастлива.

Друго предимство на чилито: тази храна за добро настроение те загрява отвътре.

 

Ако искаш да промениш своите хранителни навици и да се чувстваш бодра и изпълнена с енергия, ние от Natur House сме специалистите в това. Запиши час за първоначална опознавателна среща още сега!назад