БЛОГ

Toп 6 пробиотични храни

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са полезни чревни бактерии, които спомагат за стимулиране на естествените ензими и процесите, които поддържат храносмилателната система.

За да си здрава и в добра кондиция, трябва да поддържаш добра чревна флора и особено тези живи бактерии в голямо количество.

Ако не приемаш достатъчно пробиотици, нежеланите реакции могат да включват: храносмилателни нарушения, кожни проблеми, кандида, автоимунни заболявания, чести настинки и други. И обратно, чрез добавяне на повече пробиотични храни, ще забележиш следните ползи за здравето:

✔по-силна имунна система;

✔подобрено храносмилане;

✔повишена енергия от производството на витамин В12;

✔по-добър дъх, защото пробиотиците унищожават кандида;

✔по-здрава кожа, тъй като пробиотиците подобряват микробиома;

✔намалена възможност за грип и настинки;

✔намаляване на възпалението на червата;

отслабване.

Звучи добре?

Ако искаш всички тези ползи, тогава е време да започни да консумираш тези пробиотични храни за по-добро здравословен живот.

Всъщност, трябва да ядеш различни видове пробиотици, тъй като всеки от тях предлага различен вид полезни бактерии, които помагат на тялото по различни начини.

7 вида приятелски бактерии за нашия организъм:

• Lactobacillus acidophilus;

• Lactobacillus bulgarius;

• Lactobacillus reuteri;

• Streptococcus thermophilus;

• Saccharomyces boulardii;

• Bifidobacterium bifidum;

• Bacillus subtilis.

 

 

Подбрахме 6 най-популяри, достъпни и ефективни естествени пробиотика:

 

 

1.Кисело мляко

Киселото мляко, като ферментирал продукт, съдържа пробиотични култури, които нормализират храносмилателния тракт.

Някои кисели млека могат да съдържат пробиотици като Lactobacillus acidophilus и Lactobacillus casei, които засилват растежа на полезните бактерии в червата.

 

 

2.Кефир

Подобно на киселото мляко, този ферментирал млечен продукт е уникална комбинация от мляко и ферментирали зърна от кефир. Кефирът е бил консумиран от преди над 3000 години.

Той има леко кисел вкус и специфично ухаещ аромат, като съдържа между 10 и 34 вида пробиотици.

Кефирът е подобен на киселото мляко, но тъй като той е ферментирал с дрожди и повече бактерии, крайният продукт е с по-висок процент пробиотици от киселото мляко.

Всъщност, кефирът може да подобри здравето на костите, да помогне при някои храносмилателни проблеми и да предпази от инфекции.

Хората с непоносимост към лактоза могат без проблеми да пият кефир.

 

3.Ферментирали зеленчуци

Тези зеленчуци, които са преминали през процеса на ферментация, са богати на пробиотици.

Самата ферментация придава сладко кисел вкус на зеленчуците и поддържа растежа на добри бактерии. Този вид зеленчуци са особено популярни и търсени най-вече през зимния период, когато няма много свежи храни, богати на полезни нутриенти.

Освен това, ферментиралите храни са богати и на ензимни формули, които подпомагат храносмилането и усвояването на веществата.

 

4.Квас

Това е една ферментирала напитка, разпространена в Източна Европа от древни времена. Традиционно е било направена чрез ферментиране на ръж или ечемик, но през последните години се използват и плодове, цвекло и други кореноплодни като моркови.

Квасът е богат на пробиотици от вида лактобацилус, които са известни със своите прочистващи свойства.

 

5.Ябълков оцет

Той е страхотен за контролиране на кръвното налягане, холестерола, диабета и дори спомага за загуба на тегло.

Оцетът от ябълки е великолепно ежедневно допълнение, което ще донесе много предимства - включително и осигуряване на пробиотици.

Пий по малко всеки ден или го използвай като салатен дресинг и сама ще се убедиш в многобройните му ползи.

 

6.Маслини

Маслините, които са солени, са отличен източник на пробиотици. Подобно на солените кисели краставички, те осигуряват голям брой полезни бактерии.

Освен, че ще спомогнат на храносмилателната система, маслините ще спомогнат за пречистване на черния дроб, за неговата регенерация, както и за поддържането на здрава сърдечна система.

 

Диетологичните експерти в Natur House ще ти препоръчат много варианти на добре балансирано и здравословно хранене. За целта може да запишеш своя час за първоначална опознавателна среща във формата за контакти тук.назад